Sectiunea pentru intrebari frecvente

In aceasta sectiune puteti gasii raspunsurile pentru cele mai frecvente intrebari

AŢI FOST DECLARAT ADMIS  Felicitări! Sunteţi deţinătorul unui permis de conducere. Tot ceea ce mai trebuie să faceţi este să vă prezentaţi în zilele următoare cu un act de identitate la sediul DRPCIV pentru ridicarea carnetului.

AŢI FOST DECLARAT RESPINS : În acest caz trebuie să efectuaţi 3 şedinţe de pregătire practică pentru a putea solicita o nouă programare la traseu si să aşteptaţi 16 zile calendaristice pentru a vă reprograma. După cele 3 şedinţe noi vă vom elibera o adeverinţa in baza căreia veţi face o nouă programare.

AŢI FOST DECLARAT ADMIS  Veţi merge să vă programaţi pentru susţinerea examenului practic (traseul). După programarea traseului, trebuie sa contactati Scoala de Soferi „Copilot Auto” pentru ca noi să putem rezerva maşina şi instructorul pentru ziua cea mare.

AŢI FOST DECLARAT RESPINS : Va trebui să aşteptaţi 16 zile calendaristice şi să vă prezentaţi din nou la examenul de teorie.

Școala de șoferi este valabilă 12 luni de la data absolvirii, adică de la data efectuării ultimei ore de conducere (data este înscrisă în fișa de școlarizare). Este recomandat să se susțină acest examen de permis imediat după terminarea școlii, deoarece cunoștintele asimilate sunt proaspete iar în perioada de un an se pot schimba multe din punct de vedere legislativ la regimul rutier.

Dacă pe parcursul unui an de la absolvirea scolii dvs. nu reusiti sa promovati examenul organizat de Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, atunci după un an trebuie să reluați procesul de pregătire, pregătirea teoretică și toate orele de conducere minim obligatorii, inclusiv întocmirea din nou a dosarului pentru permis (cu toate actele necesare).

Orele de traseu diferă în funcție de categorie. La categoria AM – 8 ore, la categoria A1, A2 și A – 26 ore, la categoria B, B1 și C – 30 ore, la categoria CE – 10 ore, la categoria D – 50 ore (posesori permis categoria B) / 20 ore ( posesori permis categoria C).

Valabilitatea restului de documente din dosarul pentru permis:

  • Avizul psihologic și fisa medicala sunt valabile 1 an de la data efectuării lor.
  • Cazierul judiciar este valabil 6 luni de la data eliberării.
  • Fișa de școlarizare: este documentul eliberat de școala de șoferi la finalul pregătirii. Fișa de școlarizare este valabilă 1 an de la data efectuării ultimei ore de conducere.
  • Taxa pentru permis, (cea de 68 de lei), are valabilitate trei ani. Dacă într-un an de zile, cât este valabil dosarul de școlarizare, nu promovați examenul auto, taxa se poate folosi la un nou dosar.

Orele de legislație diferă în funcție de categorie. La categoria AM, A1, A2, A, B, B1 – 24 ore, BE – 10 ore, C – 50 ore, CE – 10 ore, D – 72 ore (posesori permis categoria B) / 46 ore ( posesori permis categoria C).

Dacă permisul de conducere este obținut într-o țara din UE, nu trebuie să urmați cursurile unei școli de șoferi din România. Dacă țara nu este membră a UE , trebuie să urmați cursurile unei școli de șoferi din România.

De câte ori este posibil într-un an de zile, tinând cont că programarea pentru reexaminarea se face de către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituției Prefectului Județul Gorj, în funcție de zilele disponibile.

Examenul teoretic promovat este valid pe toată perioada de valabilitate a școlii.

În funcție de categoria pe care doriți să o obțineți vârsta minimă este :16 ani pentru AM, A1; 18 ani pentru categoriile A2 și B; 21 ani pentru categoriile C, CE; 24 ani pentru categoriile A și D. Înscrierea se poate face cu 3 luni înainte de vârsta precizată. (VEZI PAGINA INSCRIERE)

 

Categoria A: – vârsta minimă 20 de ani împliniți, dacă persoana are o experiență de cel puțin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani împliniți, pentru motocicletele din categoria A.

Categoria A1: – vârsta minimă 16 ani împliniți.  Categoria A2: – vârsta minimă 18 ani împliniți.

Categoria AM: – vârsta minimă 16 ani împliniți.

Categoria B: – vârsta minimă 18 ani împliniți.  Categoria B1: – vârsta minimă 16 ani împliniți.

Categoria C: – vârsta minimă 21 ani împliniți.  Categoria C1: – vârsta minimă 18 ani împliniți.

Categoria D: – vârsta minimă 24 ani împliniți.  Categoria D1: – vârsta minimă 21 ani împliniți.

Categoria Tb – troleibuz: – vârsta minimă 24 ani împliniți.  Categoria Tv – tramvai:  – vârsta minimă 24 ani împliniți.

Categoria BE: – vârsta minimă 18 ani împliniți.

Categoria CE: – vârsta minimă 21 ani împliniți.    Categoria C1E: – vârsta minimă 18 ani împliniți.

Categoria DE: – vârsta minimă 24 ani împliniți. Categoria D1E: – vârsta minimă 21 ani împliniți.